25
augustus
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

HEINEKEN VOLTOOIT TERUGTREKKING UIT RUSLAND

HEINEKEN N.V. heeft haar activiteiten in Rusland verkocht aan Arnest Group. De verkoop volgt op de verstrekking van de benodigde goedkeuringen en voltooit het proces dat HEINEKEN in maart 2022 in gang zette om zich terug te trekken uit Rusland. Het totaal verwachte verlies als gevolg van de transactie is €300m.

Arnest Group is een vooraanstaand Russisch bedrijf op het gebied van verpakkingsoplossingen. Het is tevens de grootste producent van cosmetica, huishoudelijke producten en metalen verpakkingen ten behoeve van de Fast Moving Consumer Goods (FMCG)-sector in Rusland.

BELANGRIJKE PUNTEN                                                                                                                   

  • De verkoopprijs bedraagt €1 voor 100% van de aandelen.
  • Alle activa, inclusief zeven brouwerijen in Rusland, worden overgedragen aan de koper.
  • Arnest Group neemt 1.800 lokale medewerkers over met baangaranties van drie jaar.
  • Producten van het Heineken® merk zijn in 2022 van de Russische markt gehaald, de productie en verkoop van Amstel wordt over een periode van zes maanden afgebouwd.
  • Buiten een specifieke licentie van drie jaar voor enkele kleinere regionale merken die de bedrijfscontinuïteit waarborgen en een voorwaarde zijn voor goedkeuring van de transactie, wordt geen enkel ander internationaal HEINEKEN merk in Rusland in licentie gegeven. HEINEKEN zal geen merkondersteuning bieden en evenmin inkomsten, royalty's of andere vergoedingen uit Rusland ontvangen.
  • Er is geen sprake van een call-optie om terug te keren.

Financiële gevolgen

  • Als gevolg van de terugtrekking uit Rusland verwacht HEINEKEN een eenmalige afschrijving van €300 miljoen, inclusief wisselkoersverliezen met betrekking tot Rusland en de verwachte terugbetaling in termijnen door Arnest Group van een historische bedrijfsschuld van ongeveer €100 miljoen aan HEINEKEN.
  • De transactie zal een verwaarloosbare invloed hebben op de winst per aandeel (beia). De volledige jaarprognose van HEINEKEN voor 2023 blijft onveranderd door de verkoop.

CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van HEINEKEN, Dolf van den Brink:Ons vertrek uit Rusland is nu voltooid. Recente ontwikkelingen illustreren de complexiteit waarmee grote productiebedrijven worden geconfronteerd bij het verlaten van de Russische markt. Hoewel dit proces veel langer heeft geduurd dan oorspronkelijk verwacht, stelt deze transactie de toekomst van onze medewerkers veilig en biedt het ons de gelegenheid om op een verantwoorde wijze uit Rusland te vertrekken."