’s-Hertogenbosch,
30
oktober
2019
|
10:11
Europe/Amsterdam

HEINEKEN opent grootste zonnepanelenpark in brouwerijwereld

Brouwer heeft 16.569 zonnepanelen op eigen terrein

Samenvatting

HEINEKEN heeft vandaag in het bijzijn van Wethouder Duurzaamheid Mike van der Geld (Gemeente ’s-Hertogenbosch) officieel het zonnepanelenpark geopend. In samenwerking met SolarAccess is het aantal zonnepanelen op de brouwerij in ‘s-Hertogenbosch afgelopen zomer flink uitgebreid, naar maar liefst 16.569 zonnepanelen in totaal. Daarmee is de brouwerij de grootste en nummer één in de wereld in de lijst van brouwerijen met een zonnepanelensysteem op eigen terrein.

Ik ben bijzonder trots dat we vandaag ons vernieuwde zonnepanelenpark officieel hebben geopend. Samen met onze partner SolarAccess is het aantal zonnepanelen deze zomer vervijfvoudigd. Daarmee hebben we met elkaar het grootste zonnepanelenpark op eigen terrein in de brouwerijwereld gerealiseerd. Een geweldige mijlpaal! Hiermee kunnen we een hoeveelheid elektriciteit opwekken wat gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van meer dan 1500 huishoudens. Nog een leuk feitje: Met de opgewekte energie hebben we in de afgelopen drie maanden al ruim 20 miljoen flesjes kunnen brouwen en afvullen!
Susanne van Bragt-Peters, brouwerijdirecteur HEINEKEN ’s-Hertogenbosch
Met het vernieuwde zonnepanelenpark kan de HEINEKEN brouwerij in ’s-Hertogenbosch nu 11% van het stroomverbruik zelf opwekken. De additionele zonnepanelen zijn afgelopen zomer op het dak van het logistiek centrum geplaatst. De installatie is enorm groot en beslaat een terrein vergelijkbaar met ruim 8 voetbalstadions. Uniek in de brouwerijwereld!
Frans van Schoor, directeur SolarAccess

Het zonnepanelenpark is tot stand gekomen in samenwerking met SolarAccess, Triodos bank en Hartog & Bikker. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hebben het initiatief gesteund.

Brewing a Better World

HEINEKEN focust zich onder de noemer Brewing a Better World op de duurzaamheidsgebieden waar het de grootste impact kan maken. Onderdeel daarvan is het ‘Drop the C’ programma, dat zich richt op het verminderen van CO₂-uitstoot in de volledige keten. Het opwekken van eigen hernieuwbare energie in de brouwerijen van HEINEKEN is onderdeel van deze aanpak. HEINEKEN Nederland Supply, verantwoordelijk voor de HEINEKEN brouwerijen in Nederland, werkt toe naar CO₂ neutrale brouwerijen in 2030.

Naast elektriciteit is voor het brouwproces ook warmte nodig. Voor deze warmte, wordt er in ‘s-Hertogenbosch deels gebruik gemaakt van biogas (in plaats van aardgas). Via een leiding, die loopt via de waterzuivering van Aa en Maas aan de Treurenburg, wordt de brouwerij voorzien van biogas. Daarnaast zullen 3 windturbines in 2021, van windpark Rietvelden, gekoppeld worden aan de brouwerij.

ACHTERGROND HEINEKEN Brouwerij ’s-Hertogenbosch
 • Nummer één in de wereld in de lijst van brouwerijen met een zonnepanelensysteem op eigen terrein

 • 16.569 zonnepanelen op eigen terrein

 • 3.632 zonnepanelen geplaatst in 2013

 • 12.937 zonnepanelen geplaatst in (zomer) 2019

 • 5.540.000 KWh per jaar (verwachte jaaropbrengst)

 • Staat gelijk aan verbruik van ruim 1500 huishoudens

 • 11% van stroomverbruik via eigen zonne-energie

 • Ruim 20 miljoen flesjes zijn geproduceerd op zonne-energie in de afgelopen 3 maanden

 • Ruim 8 voetbalstadions (grootte van het zonnepanelenpark)

Overige HEINEKEN brouwerijen

 • Begin 2020 worden er ook zonnepanelen op het dak van de HEINEKEN brouwerij in Zoeterwoude geplaatst. Daarmee zal deze brouwerij de nummer twee in de wereld worden op de lijst van brouwerijen met een zonnepanelensysteem op eigen terrein.

 • In de huidige top 5 van zonnepanelenparken in de brouwerijwereld, zijn 3 van de 5 plekken voor brouwerijen van HEINEKEN (lijst is opgesteld in augustus 2019). Dit is nog exclusief de brouwerij in Zoeterwoude.

NOOT AAN REDACTIE, NIET VOOR PUBLICATIE:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Floortje Westerburgen via +31 6 83 14 89 09 of persinfo@heineken.nl.

De foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken voor redactionele doeleinden o.v.v. SolarAccess (voor de luchtfoto’s) en o.v.v. Vijay Slager (voor de overige foto’s).

Foto's:

Foto op het dak: Susanne van Bragt-Peters, brouwerijdirecteur HEINEKEN ‘s-Hertogenbosch en Frans van Schoor, directeur van SolarAccess

Foto met stekker: Susanne van Bragt-Peters, brouwerijdirecteur HEINEKEN ‘s-Hertogenbosch en Mike van der Geld, Wethouder Duurzaamheid Gemeente ’s-Hertogenbosch

Downloads